Net voor de vorstperiode vond er een visserijkundig onderzoek plaats in de singels in en rond Maarssenbroek. Het onderzoek is onderdeel van een stappenplan om de bevisbaarheid van de singels te verbeteren en de visstand en het watersysteem aantrekkelijk en gezond te maken. Dit is een traject dat HSV Maarssen samen doorloopt met de Gemeente Stichtse Vecht en het Waterschap De Stichtse Rijnlanden. Afgelopen twee jaar is er een hoop bagger, oude fietsen, leeggeroofde kluizen en andere rommel uit de singels verwijderd. De stap die we nu gezet hebben is het inventariseren van de milieukundige en ecologische situatie (vond in september al plaats) en een onderzoek naar de visstand (6 en 7 december). Dergelijk onderzoek doen we bewust in de winter omdat het water dan het hoogste zuurstofgehalte heeft, de vissen een minimum aan zuurstof verbruiken en door de kou het minste last van stress hebben. Er is gevist in de sloten om Maarssenbroek heen (Spoorsloot en A2-sloot) en in de vijvers bij Reigerskamp en Zebraspoor. Het onderzoek is uitgevoerd door Sportvisserij Nederland en een beroepsvisser uit Yrseke (Zeeland). Zij werden een handje geholpen door ons Dagelijks Bestuur, onze Beheercommissie en enkele enthousiaste eigen sportvissers. Onze eigen Ruud Pannekeet, werkzaam op kantoor bij Sportvisserij Nederland, had zijn colbert omgewisseld voor een fluoriserend regenpak om actief aan het onderzoek mee te doen. Hij keek z’n ogen uit…
De grootste verrassing die we te zien kregen was dat er nog tientallen oude graskarpers boven water kwamen. Deze vissen zijn bijna 40 jaar geleden uitgezet, planten zich niet voort en zagen er nog heel gaaf en super gezond uit. De lengte van deze schitterende vissen varieerde van 85 cm tot boven de meter. Alle vissen zijn snel gewogen en gemeten en daarna weer direct terug gezet. Op sommige plekken kwam veel mooie grote zeelt naar boven, zeelt doet het momenteel erg goed in Nederland. Tip; ook op de Maarsseveense Plassen zwemmen veel prachtige zeelten. Verder zagen we op sommige plekken grote brasems, middelgrote snoek en blankvoorn, maar niet overdreven in aantal. Zowaar kwamen ook een grote roofblei en snoekbaars boven water en verder nog kleine in de bodem levende modderkruipers en inheemse soortgenoten.
Hollandse vissoorten die we niet vingen waren karper en rietvoorn. Het lijkt er dus op dat de 65 karpers die 15 jaar geleden zijn uitgezet niet meer aanwezig zijn, hetzij door sterfte, hetzij door illegale onttrekking. Met de uitkomsten van het onderzoek willen we de situatie verbeteren door stekonderhoud en uitzetting van ontbrekende soorten vis. We doen dit in samenwerking met de gemeente en het waterschap. We volgen daarbij het advies van Sportvisserij Nederland en de Richtlijn Uitzetting Karper die is overeengekomen met de waterschappen.
Zie hier onder een fotorapportage van het onderzoek.
Beheercommissie HSV Maarssen
(Erik van Emst, Tom Rossewij en Eric Adamse)
Recente reacties